13 Φεβ 2012

Κάψτε τα όλα, κάψτε τα

Δε θέλω να κάνω το μέντιουμ αλλά δύο είναι τα ενδεχόμενα για το πώς πέρασες το χθεσινό βράδυ σου: ή έτρεχες κάπου στο κέντρο με ένα μαντήλι στο πρόσωπό σου προσπαθώντας να ανασάνεις από τα δακρυγόνα ή ήσουν σπίτι κι έβλεπες τις φασαρίες από την τηλεόραση.

Μιας και είναι αρχή μιας γιορτινής εβδομάδας θα προσπαθήσω να δω τα πράγματα θετικά. Γλιτώσαμε τη χρεωκοπία, ο κινηματογράφος Αττικόν υπέστη ένα Extreme Makeover Cinema Edition και στο κεντρικό κατάστημα Kosta Boda χθες το βράδυ μπήκαν για πρώτη φορά πελάτες. Βασικά, όταν σου κόβουν 100 δις χρέος και σου προσθέτουν 130 δις σε τόκους δεν το λες ακριβώς «γλιτώσαμε τη χρεωκοπία» αλλά τουλάχιστον τώρα το Αττικόν θα πάψει να βάζει ταινίες του Άκη Καουρισμάκι, ενώ μετά την επιδρομή στο Kosta Boda η φράση ταύρος σε υαλοπωλείο θα μετατραπεί σε αναρχικός σε υαλοπωλείο.

Δεν ξέρω αν έχεις κατέβει ποτέ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπεις στην τηλεόραση. Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για απλές υπερβολές των ΜΜΕ ή συντονισμένη προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για να μην κατέβει να διαμαρτυρηθεί. Σύμφωνα με την τηλεόραση πάντως, χθες στο κέντρο υπήρχαν μόνο χουλιγκάνοι με κουκούλες που πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, έσπαγαν βιτρίνες, έβαζαν φωτιές και καλούσαν τον Σατανά να εμφανιστεί από το συντριβάνι του Συντάγματος. Έβλεπες ΣΚΑΙ και νόμιζες ότι αν κατέβεις στο κέντρο θα φας τόσο ξύλο που θα μελανιάσουν μέχρι και τα εγγόνια σου.

Δε λέω ότι δε συνέβησαν αυτά που δείχνουν στα δελτία. Απλά δε συνέβησαν μόνο αυτά. Η πραγματικότητα που αντίκρισα εγώ όταν πάτησα το πόδι μου έξω από το βαγόνι του μετρό στη στάση Πανεπιστήμιο στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής ήταν αρχικά η μυρωδιά των δακρυγόνων που βίαζε τα ρουθούνια μου. Τι διάλο, η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 5 και η αστυνομία είχε ήδη ποτίσει το μέρος με δακρυγόνα? Ήταν κάποιου είδους pre-game show?

Βγαίνοντας έξω από την πλατφόρμα του μετρό βρεθήκαμε ανάμεσα σε ένα πλήθος απλών καθημερινών ανθρώπων. Δεν είδαμε πουθενά τίποτα Ούνους με κουκούλες και λοστούς στα χέρια. Να φανταστείς είδαμε μέχρι και 2 ζευγάρια με μωρά σε καροτσάκια. Εκτός κι αν τα μωρά είχαν μολότοφ στα μπιμπερό αντί για γάλα, δεν τους λες και ιδιαίτερα επικίνδυνους. Παρόλαυτα τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων την είχαν ποτίσει με τόσο δακρυγόνο που για τον επόμενο μήνα κάθε φορά που κλάνουν θα ρίχνουν και δάκρυα για κανα τέταρτο.

Καθώς προχωρούσαμε προς την πλατεία Συντάγματος η μυρωδιά των καπνογόνων έγινε πιο έντονη, μετατράπηκε σιγά σιγά σε αποπνικτική και κατελήξε να γίνει βασανιστικά ανυπόφορη. Αν δεν είσαι χρυσόψαρο που το έριξαν να κολυμπήσει σε σάλτσα τσίλι, δε θα μπορέσεις να καταλάβεις το αίσθημα που βιώσαμε. Πανικόβλητος απλός κοσμάκης σπρώχνονταν στα στενά της Ερμού μπας και μπορέσει να βρει κάποιο σημείο όπου η περιεκτικότητα του αέρα να υπερέχει σε οξυγόνο αντί για χημικά.

Αν πάντως θες να μάθεις πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια, πάρε μια ιδέα βλέποντας αυτά τα βιντεάκια. Μόνο σε παρακαλώ μετά μην μου κάνεις τον έκπληκτο.




Και μετά από όλα αυτά βγαίνουν κάτι μεγαλοδημοσιογράφοι και φωνάζουν για τα κτίρια που κάηκαν. Η Παναγιωταρέα ας πούμε δηλώνει "περίλυπος η ψυχή μου έως θανάτου" και ανεβάζει θλιβερά λογύδρια στη σελίδα της στο facebook για το πώς κάηκε το Αττικόν και το δίπατο της Kosta Boda χωρίς να κάνει πουθενά καμία αναφορά στο μνημόνιο. ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΜΑΣ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ! Τι να τα κάνεις τα κτίρια όταν τα μαγαζιά που στεγάζουν κλείνουν? Τι να τις κάνεις τις βιτρίνες αν δεν πατάει άνθρωπος? Τι να τις κάνεις τις τράπεζες αν δεν έχεις μισθό να καταθέσεις? Και στην τελική ποιό ήταν το σημαντικότερο γεγονός χτες,  ότι κάηκε το Kosta Boda και το Αττικόν ή ότι χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν να διαμαρτυρηθούν όσο οι βουλευτές μέσα στη Βουλή έβλεπαν το ντέρμπι?
Οι οπαδοί βουλευτές καθώς παρακολουθούν το ντέρμπι μελετούν το μνημόνιο. ΙΝ PAO WE TRUST.

Κι αν αυτοί οι δημοσιογράφοι κόπτονται πια τόσο για την ομορφιά της Αθήνας και τα κτίρια της, γιατί δε φώναζαν τόσο καιρό και για το παρηκμασμένο κέντρο από την Ομόνοια και κάτω? Ένα κέντρο με σάπιες πολυκατοικίες, αστέγους, ζητιάνους, λαθρομετανάστες, ναρκομανείς και εγκληματίες? Έπρεπε να καεί το Kosta Boda για να θυμηθεί η Παναγιωταρέα το κέντρο της Αθήνας?

Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο κοινό σχέδιο να μας κάνουν να συζητάμε για τις φασαρίες και όχι για το μνημόνιο.

Δεν ξέρω εσύ πού στέκεσαι σε όλα αυτά. Ίσως είσαι υπέρ του μνημονίου. Ίσως είσαι κατά. Ίσως είσαι σαν εμένα, ανίδεος ανυποψίαστος και φοβισμένος, μην ξέροντας τι να πιστέψεις από όλα αυτά που ακούγονται. Νομίζω όμως πως εδώ που φτάσαμε δεν έχει σημασία ΤΙ να πιστέψεις, αλλά ΠΟΙΟΥΣ. Θα εμπιστευτείς άραγε τη γνώμη του νομπελίστα οικονομολόγου Πωλ Κρούγκμαν που δηλώνει ότι το παρόν σχέδιο του ΔΝΤ είναι απάτη κι έχει σκοπό να μας ρίξει σε βαθύτατη ύφεση, τους 5 έλληνες πανεπιστημιακούς καθηγητές του συνταγματικού δικαίου που υποστηρίζουν επίσημα ότι το κείμενο που ψηφίστηκε χθες είναι αντισυνταγματικό, τον αρχισυντάκτη μιας γερμανικής οικονομικής εφημερίδας που δηλώνει ότι αν ήταν έλληνας θα είχε καταθέσει μήνυση εις βάρος των "γερμανών σωτήρων" του και μετά θα πήγαινε στο Σύνταγμα να διαμαρτυρηθεί, το επίσημο έγγραφο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζα που αποκάλυψε χθες η Λούκα Κατσέλη στο οποίο δηλώνεται κατηγορηματικά ότι οι ΓαλλοΓερμανοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπέμψουν μια χώρα-μέλους από την ευρωπαϊκή ένωση, τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους όπως ο Βαξεβάνης ο οποίος έγραψε ένα εκπληκτικό απλό και κατανοητό κείμενο για όλη αυτή την παράνοια που ζούμε? Ή θα εμπιστευτείς αυτούς που βεβαίωναν ότι λεφτά υπάρχουν, που δήλωσαν ξεδιάντροπα ότι δε μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το μνημόνιο, που την ώρα της χθεσινής συνεδρίασης έβλεπαν το ντέρμπι και που τη μία διαμαρτύρονταν ότι το μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό και την άλλη το υποστηρίζουν?

Οτιδήποτε πράσινο είναι link για του λόγου το αληθές.

Θα κλείσω το θέμα εδώ γιατί ό,τι ήταν να ειπωθεί έχει ειπωθεί από άλλους και καλύτερα απ'ότι τα γράφω εγώ. Θα σκάσω αν δε πω κλείνοντας ότι σιχαίνομαι και αυτούς που ΝαναΜουσχουρίζουν, αυτούς δηλαδή που λένε πως ό,τι συμβαίνει τώρα μας αξίζει και πως για όλα φταίνε οι κακοί Έλληνες, που ήταν μόνο λαμογιές, ρουσφέτια και μίζες. Φυσικά κι έχουν μερίδιο ευθύνης και οι Έλληνες, κάτι αγρότες ας πούμε που τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις τις έκαναν πόρσε αντί για καλλιέργειες, κάτι δημόσιοι υπάλληλοι που έπαιρναν 3000 ευρώ μισθό για ανύπαρκτες εργασίες, κάτι χρυσοπληρωμένοι διπλοθεσίτες που οδήγησαν σε διάλυση την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ. Δέχομαι ότι είναι προκλητικό να διαμαρτύρεσαι σαν «αγανακτισμένος» επειδή σου μείωσαν το μισθό από 3000 ευρώ σε 1000 όταν το μόνο που κάνεις είναι να βιδώνεις 2 λάμπες στη ΔΕΗ 4 ώρες τη μέρα. Αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα, μπορεί να υπάρχουν τόσοι πολλοί σάπιοι, αυτό δε σημαίνει ότι δε δικαιούται κανείς να διαμαρτυρηθεί ούτε είναι αυτή δικαιολογία για να τα δεχόμαστε όλα αβίαστα.


Φτάνει όμως με αυτά τα δυσάρεστα. Ξεκίνησα το ποστ αποφασισμένος να πιάσω το θέμα ανάλαφρα και με χιούμορ, αλλά όσο τα σκέφτομαι τόσο πιο πολύ με ρίχνει. Τελοσπάντων, ο γέγονε, γέγονε που λέει και ο Ρουβάς (ή δεν το λέει ο Ρουβάς?). Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Εκτός κι αν αυτός που θα τη γράψει δουλεύει στο Mega ή στον ΣΚΑΙ.


Ας ξεχάσουμε λοιπόν για λίγο τα δυσάρεστα κοινωνικο-πολιτικά και ας επικεντρωθούμε στη γιορτή που πλησιάζει…

…ναι, σε αυτή τη συγκεκριμένη μέρα του Φλεβάρη που όλοι περιμένουμε… τη γιορτή που ενώνει όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους. Ξέρεις σε ποιά γιορτή αναφέρομαι, σε αυτή την πασίγνωστη εμπορική γιορτή του Φεβρουαρίου όπου γιορτάζουμε και εξυμνούμε τα αντικείμενα του πόθου μας, όπου μαγαζάτορες και εστιάτορες θησαυρίζουν, όπου απολαμβάνουμε πλούσια ρομαντικά δείπνα είτε στο σπίτι είτε σε εστιατόρια με ειδικά μενού για την ημέρα, όπου όλοι βγαίνουν κατά συρροή να εκδηλώσουν ακομπλεξάριστα και χωρίς ταμπού τη βασική ανθρώπινη ορμή τους, αυτή την ορμή που πηγάζει από μέσα μας και ζητά συνεχώς να την ικανοποιήσεις, που τριγυρνά στο μυαλό μας από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί μέχρι το βράδυ που θα τα κλείσουμε.

Πλησιάζει επιτέλους αυτή η γιορτινή εμπορική μέρα η οποία πάντα καταλήγει σε μια βραδιά γεμάτη πράξεις ακόλαστες και ακατανόμαστες...όπου βογγητά απόλαυσης και ηδονής κατακλύζουν το χώρο...όπου οι σάρκες καίγονται και δαγκώνονται, χείλη και δάχτυλα υγραίνονται και βρωμίζουν...


Υπομονή λοιπόν παίδες γιατί αυτή η μέρα έφτασε σχεδόν...

Ναι, η Τσικνοπέμπτη είναι κοντά!


Υ.Γ.1 Αν μετά από αυτό τον επίλογο περίμενες αγιο-βαλεντίνικο ποστ, συμβιβάσου με το περσινό. Εξάλλου ήταν πολύ καλό για να διαβαστεί μόνο μία φορά. Και στο λέω αυτό τελείως αντικειμενικά, όχι επειδή εγώ το έγραψα.

Υ.Γ.2 Αυτές τις μέρες ανακάλυψα το twitter. Δεν το κατέχω πολύ το άθλημα, άσε που είμαι φαφλατάς στο γράψιμο και δε μπορώ με τίποτα να αυτο-περιοριστώ στους 140 χαρακτήρες. Πάντως όσοι τουιτάρουν κι ενδιαφέρονται μπορούν να με βρουν και στο https://twitter.com/#!/phantom_av. Το χειρίζομαι αποκλειστικά εγώ, αλλά μην περιμένεις ότι θα twittάρω κάθε τρεις και λίγο. Έχουμε και δουλειές.

Υ.Γ.3 Ήξερες εσύ ότι έχει και ο Παπαδήμος twitter? Μάλιστα χθες σε μια από τις δηλώσεις του κάποιος πήγε και του έκανε reply τη φράση ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ. Τρελό γέλιο.

Υ.Γ.4 Αφήνω για τελευταία αυτή την εικόνα για να σε στοιχειώσει.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Γλέζος, ένας εκ των δύο ηρώων που κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη κατά την περίοδο της κατοχής, καθώς του αποτίουν φόρο τιμής οι αστυνομικοί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά κι όχι τα κτίρια.

7 σχόλια:

Το Κοάλα είπε...

Φίλτατε Phantom,έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες,εκτός από τη φράση "ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΜΑΣ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ! Τι να τα κάνεις τα κτίρια όταν τα μαγαζιά που στεγάζουν κλείνουν? Τι να τις κάνεις τις βιτρίνες αν δεν πατάει άνθρωπος? Τι να τις κάνεις τις τράπεζες αν δεν έχεις μισθό να καταθέσεις?". Πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν δώσει και δίνουν μάχη για αυτό το τόπο.Πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου,στον οποίο ζούμε, είναι και τα κτίρια.Γιατί αυτά τα κτίρια συντέλεσαν στην διαμόρφωση και την ιστορία της Αθήνας.Διαμορφώνουν το χαρακτήρα της,το λεγόμενο "πνεύμα του τόπου".Όταν βλέπεις νεοκλασσικά να τυλίγονται στις φλόγες,ταυτόχρονα βλέπεις και μια ιστορία να χάνεται.Χάνεται η ταυτότητα μας,το φαινόμενο του τόπου μας και συνεπώς το περιεχόμενο της ύπαρξης μας ως Έλληνες.Γιατί όταν χάνονται πολιτιστικές κληρονομιές,χανόμαστε κι εμείς σαν εθνικότητα.Έχεις δίκιο ότι τα ΜΜΕ "κουκουλώνουν" άλλα και άλλα με την προβολή της καταστροφής των κτιρίων,αλλά δε δέχομαι σαν Ελληνίδα,σαν Αθηναία,σαν άνθρωπος που σέβεται και αγαπά τον τόπο του, ότι αυτή η πολιτιστική καταστροφή είναι "ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΜΑΣ"...

ΥΓ1:Παίζει να "ακούγομαι" πολύ agressive και έτοιμη να σου χυμιξώ,αλλά στα λέω σε πολύ φιλικούς τόνους...

ΥΓ2:Άντε να έρθει αυτή η μέρα του απόλυτου-υπέρτατου FLAV-ORGASM!!!!!!

sourgelaki είπε...

ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!

roza είπε...

Καήκανε ιστορικά κτίρια λένε από χθες το βράδυ στις ειδήσεις και το μόνο που ακολουθεί είναι η φράση 'όπως ο κινηματογράφος Αττικον'.. Κάηκε ΕΝΑ ιστορικό κτίριο και όπως είπες και εσύ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ (γιατί εγώ δεν διαθέτω!)
Τόσα νεοκλασσικά καταστράφηκαν για να γίνουν τα εκτρώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα που ομορφαίνουν την Αθήνα και εμείς θα κλάψουμε για ένα ιστορικό κτίριο που καίγεται την στιγμή που κοντεύουμε να καούμε όλοι και να γίνουμε ιστορία!
Είμαι μακρυά από την Αθήνα και δυστυχώς δεν τα είδα από κοντά, αλλά η μαρτυρία σου επιβεβαιώνει αυτά που πίστευα για όσα γίναν χθες! Χαίρομαι να βρίσκω άλλον έναν άνθρωπο που να συμφωνώ.
--πλυντήριο

swift είπε...

http://molisxypnisa.wordpress.com/2012/02/13/166/

phantom είπε...

Σκυλομάνα δεν πιστεύω απαραιτήτως ότι έχεις άδικο. Ίσως εσύ να θυμάσαι κάποτε την Αθήνα που ήταν όμορφη και γι'αυτό να σε πλήγωσε αυτό που συνέβη. Εγώ έχω μεγαλώσει σε μια Αθήνα άσχημη, βρώμικη, εγκληματική, παραμελημένη. Δε συγκινήθηκα από κανένα καμμένο κτίριο γιατί όλα ήταν σαν καμμένα στα μάτια μου. Σκέψου τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στην πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, την πλατεία Βικτωρίας. Περπατάω την Ακαδημίας και κοιτάζω συνέχεια κάτω μην πατήσω καμιά σύριγγα. Θυμήσου πώς είναι τα στενά κάτω από την Ομόνοια, τα Πατήσια, τα στενά γύρω από την Ερμού με τα βρώμικα κλειστά μαγαζιά. Όλα είναι ένα γκέτο με ναρκομανείς, εγκληματίες και στοιβαγμένους λαθρομετανάστες. Το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σάπιο μνημείο παλιών μεγαλείων. Αυτοί που το αγαπούν θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν για την ήδη υπάρχουσα κατάσταση κι όχι να το θυμηθούν μόνο με τα προχθεσινά. Οι καταστροφές δε συνέβαλλαν στην αποδόμηση του κέντρου, το κέντρο ήταν ήδη αποδομημένο.

Το "στον πούτσο μας τα κτίρια" αν το απομονώσεις ακούγεται καφρίλα. Λάβε υπόψη τη χρονική συγκυρία όμως. Το είπα σαν αντίδραση γιατί το μόνο που ανέφεραν τα κανάλια ήταν οι φασαρίες. Ούτε μνημόνιο, ούτε συγκέντρωση αμέτρητου πλήθους, ούτε υπερβολική βία της αστυνομίας, ούτε τίποτα δεν άκουγες. Αφήνοντας εσένα απέξω, πιστεύω ότι οι περισσότεροι που διαμαρτυρήθηκαν για τα κατεστραμμένα κτίρια, όταν κατεβαίνουν στο κέντρο ακολουθούν τη διαδρομή μόνο Κολωνάκι-Ερμού-άντε και λίγο πανεπιστήμιο. Γιατί παρακάτω υπάρχει τόση σαπίλα και παραμέληση που θα εύχονταν να καούν όλα και να τα ξαναχτίσουμε από την αρχή.

Άσε που πλέον σκέφτονται να περάσουν νόμο που θα επιβάλλει σε όσους θέλουν να κάνουν διαδήλωση να ζητάνε άδεια 5 μέρες πριν...

Σ'ευχαριστώ για τον αντίλογο και για τη διαφορετική οπτική που μου πρόβαλλες. Μακάρι η Αθήνα να γίνει πιο όμορφη, να τη σεβόμαστε και να είμαστε περήφανοι και για τα κτίρια και για τους ανθρώπους της. Ελπίζω να πέρασες καλά την Τσικνοπέμπτη!:)

sourgelaki χαχα στο κόλλησαν οι πολιτικοί μας ε?:P

roza άκουσα μερικούς να διαμαρτύρονται για τις χαμένες θέσεις εργασίας των ανθρώπων που δούλευαν στα κτίρια που χάθηκαν. Για τα εκατοντάδες υπόλοιπα μαγαζιά που έκλεισαν και θα κλείσουν δε βγήκαν όμως να διαμαρτυρηθούν...

swift ενδιαφέρον.

Φρόσω είπε...

Αν και ο τρόπος που γράφεις είναι μοναδικός(με κάνει διαρκώς να χαμογελώ σαν χαζό) δεν μπορώ να μην σου πώ ότι αυτή η κατάσταση με θλίβει, με απογοητεύει και δεν ξέρω πού θα οδηγήσει.
Ελπίζω λοιπόν η σάρκα σου να κάηκε,τα χείλη και τα δάχτυλά σου να να γέμισαν λίπος μιας κι είχες μπροστά σου δύο σημαντικά βράδια.

Μικρός Μπετόβεν είπε...

σε ευχαριστώ για την ενημέρωση.