20 Νοε 2011

Homeopathy sucks part.2 (undercover edition)

Πρέπει να είναι απογοητευτικό να είσαι επιστήμονας. Βγάζεις τα μάτια σου για χρόνια πάνω από βιβλία και εργαστήρια, κάνοντας παράξενα πειράματα και απίθανους υπολογισμούς, έχοντας ως μόνο στόχο να βοηθήσεις την ανθρωπότητα και τι κερδίζεις? Να σε αποκαλούν αιρετικό, μυθομανή και βλάσφημο, να σε περιθωριοποιούν και να απειλούν να σε ρίξουν στη φωτιά.

Μπορεί να νομίζεις ότι αυτά συνέβαιναν μόνο στα παλιά χρόνια. Στην εποχή του Γαλιλαίου ας πούμε η Εκκλησία τον κάλεσε να απολογηθεί γιατί τόλμησε να υποστηρίξει ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τις αλάνθαστες Γραφές: στη Βίβλο υπήρχε ένα απόσπασμα στο οποίο ένας άγιος τύπος με τη βοήθεια του Θεού «έκανε τον Ήλιο να σταματήσει στον ουρανό», που σήμαινε ότι ο Ήλιος γυρίζει γύρω από τη Γη. Ο Γαλιλαίος αναγκάστηκε να πάει στο δικαστήριο να απολογηθεί γιατί υποστήριξε κάτι αντίθετο με τις Γραφές, όπου και λέγεται ότι είπε το περίφημο «και όμως γυρίζει» (η Γη γύρω από τον Ήλιο). 

Λέγεται πως για να μπορέσει να συνεχίσει την επιστήμη του, he went underground και δημιούργησε μια μυστική αδελφότητα μαζί με άλλους επιστήμονες της εποχής, τους λεγόμενους Illuminati, όπου διεξήγαγαν πειράματα κρυφά από την Εκκλησία που τους καταδίωκε. Η προπαγάνδα της Εκκλησίας το τράβηξε τόσο πολύ στα άκρα που στην προσπάθειά της να τους περιθωριοποιήσει διέδιδε ότι οι επιστήμονες έκαναν σατανιστικές τελετές, ενώ έδωσε στον χειρότερο εχθρό της το όνομα «Εωσφόρος» που όπως θα ξέρεις σημαίνει «αυτός που φέρνει το φως». 

Ένας άλλος μεγάλος επιστήμονας ο Δαρβίνος με τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών ξεσηκώνει διαμαρτυρίες ακόμα και τώρα. Προφανώς ο κόσμος εξακολουθεί να θεωρεί πιο λογικό ότι ο άντρας δημιουργήθηκε από τον Θεό όταν αυτός φύσηξε ζωή στο χώμα, κι η γυναίκα popped από το πλευρό του άντρα. Δε σκοπεύω να κάνω τον έξυπνο και να καταφερθώ κατά της θρησκείας, αλλά ίσως μερικά πράγματα στις Γραφές να πρέπει να τα αποδεχτούμε με τη συμβολική τους αξία και να μην τα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα και αυτολεξεί.

Ευτυχώς που στη Βίβλο δεν έγραφε ότι η βαρύτητα είναι απλά ο Θεός που μας τραβάει προς το έδαφος με ένα μαγνητάκι, γιατί τότε κι ο Νεύτωνας θα την είχε πολύ άσχημα.

Αυτά νομίζεις ότι συνέβαιναν μόνο στην παλιά εποχή? Όχι. Μπορεί σήμερα οι επιστήμονες να μην κινδυνεύουν να λιθοβοληθούν ή να καούν ζωντανοί στις πλατείες σαν μάγισσες αλλά εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με την προπαγάνδα των αφελών. Ορίστε 3 δημοφιλείς λανθασμένες αντιλήψεις για τους επιστήμονες (γιατρούς, φαρμακοποιούς, φυσικούς, χημικούς κτλ):

1) Γεμίζουν τους οργανισμούς μας με χημικά που τις περισσότερες φορές δε μας χρειάζονται μόνο και μόνο για να βγάλουν λεφτά.

2) Δεν εκτιμούν την απλή δύναμη της φύσης, των βοτάνων και των κάθε λογής φυτικών παρασκευασμάτων.

3) Συνεχώς απορρίπτουν κάθε θεραπεία που διαφοροποιείται από τα ακριβά φάρμακα των πάμπλουτων φαρμακευτικών εταιριών τους και προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι εναλλακτικές θεραπείες δε λειτουργούν, ενώ εμείς ξέρουμε πάρα πάρα πάρα πάρα πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί από αυτές.

Αν εσύ θέλεις να πιστεύεις ότι το ενεργειακό μασάζ, το νερό με όζον, το φενγκ σούι, η εικόνα του Οσίου Περπέριου του Κουνελοπνίχτη ή το θαυματουργό μέλι του κυρ-Μπάμπη από την κάτω Δροσοπλαγιά θα σε κάνουν υγιή, και όχι τα δοκιμασμένα σε χιλιάδες ανθρώπους μετά από πολυετείς μελέτες φάρμακα, τότε με γεια σου με χαρά σου. Είσαι ένας ηλίθιος με τη βούλα. Πιθανότατα θα ψηφίσεις και ΝΔ ή Πασόκ στις επερχόμενες εκλογές.

Σήμερα δε θα καταπιαστούμε με όλες τις εναλλακτικές θεραπείες αλλά μόνο με την ομοιοπαθητική. Κι αυτό γιατί το Σάββατο το πρωί βρέθηκα undercover σε ένα συνέδριο ομοιοπαθητικής. 

Το κορίτσι λόγω επαγγέλματος είναι αναγκασμένο να παρακολουθεί κάποια σεμινάρια ομοιοπαθητικής μια φορά το μήνα. Κι αυτή, όπως και όλοι οι άνθρωποι με IQ πάνω από 1, πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική είναι μια απάτη, ένα απλό νεράκι που κάνει τους ανθρώπους να νομίζουν ότι θεραπεύονται, θα της ήταν όμως πολύ χρήσιμο το πιστοποιητικό παρακολούθησης για τη δουλειά της. Επειδή όμως το συγκεκριμένο Σάββατο έπρεπε να βρεθεί  και σε ένα δεύτερο σεμινάριο με πιο επιστημονικό θέμα, αγγάρεψε εμένα να πάω στη θέση της στην ομοιοπαθητική για να μη χάσει τυχόν φυλλάδια ή ανακοινώσεις που μπορεί να ακούγονταν στο μάθημα.

Ήταν μια ευκαιρία να βρεθεί ο επιστημονικός phantom στο άντρο των αφελών…  Με χαρά δέχτηκα να παώ.

Έπιασα μια θέση δίπλα ακριβώς στο διάδρομο, 10 μέτρα από την έξοδο, άνοιξα τα αυτιά μου και τέντωσα τις κεραίες μου γεμάτος περιέργεια πώς θα ήταν η διάλεξη. Ένιωθα σαν αρπακτικό ανάμεσα σε θηράματα.

Μέχρι να μαζευτεί όλος ο κόσμος στο αμφιθέατρο, ο οποίος μάλιστα ήταν πολύς, ξεκίνησαν να μας δείχνουν ένα εισαγωγικό βιντεάκι στο youtube με τίτλο «Science and Spirituallity» από ένα κανάλι με το όνομα Supreme Master Television. Αν το ψάξεις στο youtube θα το βρεις. Υποθέτω πως ο τύπος που σκέφτηκε να ονομάσει το κανάλι του Supreme Master Television, θα πρέπει να βάφτισε και το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, και γι'αυτό το αποκαλούμε τώρα Super League. Φαντάζομαι πως αρχικά θα ήταν ανάμεσα στα ονόματα Huge Fucking Awesome Television και Greatest Motherfucking Shit Television αλλά ήταν μάλλον πιασμένα από παλαιστές του WWE, οπότε περιορίστηκε στο διακριτικό Supreme Master.
Εδώ βλέπουμε τον παλαιστή Huge Fucking Awesome μετά τη νίκη του εναντίον του Master Supreme.

Το βιντεάκι λοιπόν μιλούσε για τις παράλογες βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής. Για να τις κατανοήσεις θα πρέπει να στείλεις πρώτα τη λογική σου να βγει για ένα καφέ. Υποτίθεται πως όσο πιο αραιωμένη είναι η ουσία τόσο πιο δραστική είναι. Αν δηλαδή μια κουταλιά καφέ σε ένα ποτήρι σε κρατά ξύπνιο όλο το βράδυ τότε χύνοντας μια κουταλιά καφέ σε μια πισίνα και πίνοντας μια σταγόνα από την πισίνα θα μείνεις ξύπνιος για μια βδομάδα. Δε βγάζει νόημα ε? Το να προσπαθείς να εξηγήσεις τι είναι οφσάιντ σε μια γυναίκα είναι πιο εύκολο.

Οι μοντέρνοι ομοιοπαθητικοί πλέον δε χρησιμοποιούν καν αραιωμένες ουσίες. Υποστηρίζουν ότι το νερό έχει μνήμη. Κι έτσι καταλήγουν να παρασκευάζουν ομοιοπαθητικά φάρμακα χωρίς καν να τοποθετούν την αρχική υπερ-αραιωμένη ουσία. Δίνουν δηλαδή απλό νεράκι. Αν το νερό έχει όντως μνήμη τότε κάθε φορά που πίνεις ένα ποτήρι από την βρύση πίνεις μαζί και τα ούρα που κατούρησες το προηγούμενο βράδυ.

Στην ομοιοπαθητική υπάρχει η αρχή ότι μια ουσία αυτό που θεραπεύει μπορεί και να στο προκαλέσει (εξ'ου και το όνομα της ομοιοπαθητικής, πολεμάς το όμοιο με το όμοιο -υποτίθεται). Αν δηλαδή ένα χάπι θεραπεύει τον πονόλαιμο, τότε αν το πάρεις χωρίς να έχεις πονόλαιμο θα σε πιάσει πονόλαιμος. Καλή φάση? Όχι ιδιαίτερα αν σκεφτείς ότι υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που λέγεται ότι μπορούν να θεραπεύσουν μέχρι και τον καρκίνο. Φαντάζεσαι σε περίπτωση λάθος διάγνωσης να μην έχεις καρκίνο και να πάθεις από το ομοιοπαθητικό φάρμακο? Ευτυχώς που δε λειτουργούν λοιπόν.

Όταν τελείωσε το εισαγωγικό βιντεάκι του Supreme Master Television ξεκίνησε μια θεία να μας κάνει τη διάλεξη. Είχα μαζί μου χαρτί και στυλό για να κρατάω μερικές σημειώσεις για το κορίτσι, αλλά και για να κάνω blend in με το πλήθος χωρίς να αντιληφθεί κανείς ότι είμαι εχθρός behind the enemy lines.

Η θείτσα ξεκίνησε να μιλάει για ένα συγκεκριμένο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Αφού αφιέρωσε μόνο 20 δευτερόλεπτα να μιλήσει για τη φυσιολογία του φαρμάκου άρχισε να υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο το δίνουμε σε ανθρώπους με καταπιεσμένο χαρακτήρα, έξυπνους, ζηλιάρηδες, που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, βήχα, μύξες «σαν κορδόνια», με έλκη στο πρόσωπο και άλλα τέτοια. Υποστήριζε ότι το φάρμακο τα θεραπεύει όλα αυτά. 

Ποιός λέει ότι αυτό το ματζούνι θα τα θεραπεύσει αυτά? Πού το βασίζει? Στη σχολή μας όταν κάναμε φαρμακολογία, με κάθε φάρμακο μας μιλούσαν για φυσιολογία, φαρμακοκινητική, μας ανέλυαν ποιοι μηχανισμοί εμπλέκονται, ποιους υποδοχείς ενεργοποιεί το φάρμακο, πώς δρα στον ανθρώπινο οργανισμό, πώς μπορεί να θεραπεύσει, τι παρενέργειες έχει και πόσες μελέτες έγιναν σε χιλιάδες άτομα για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Σε αντίθεση με τα κλασικά φάρμακα, τα ομοιοπαθητικά conveniently μπορούν να πωλούνται χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνονται δοκιμές ή έρευνες.

Η θείτσα δεν εξηγούσε τίποτα από αυτά. Έλεγε ότι το τάδε φάρμακο θεραπεύει αυτό, αυτό και αυτό. Χωρίς να πει κανέναν επιστημονικό μηχανισμό, ούτε πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, ούτε πώς μπορεί να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Τα έλεγε όλα χωρίς καμία εξήγηση ή λογική κι εμείς έπρεπε να τα δεχτούμε.

Δε λέω, δε μπορεί όλοι να ξέρουμε όλη τη φαρμακολογία αλλά γαμώ την πουτάνα μου δεν είναι δυνατόν να απορρίπτεις την κλασική ιατρική επειδή είναι δύσκολο να την καταλάβεις και μετά να δέχεσαι αβίαστα τα ματζούνια μιας θείτσας επειδή σου μιλάει με απλά λόγια!
Το βιολί αυτό συνεχίστηκε όλη την υπόλοιπη ώρα. Πού και πού στη διάλεξη παρεμβαλλόταν κι ένας τύπος, τελείως «εναλλακτική» φυσιογνωμία, αδύνατος, ψηλός, με κοστούμι, χίπικο μουσάκι και πονηρό βλέμμα. Αυτός ήταν ένα από τα μεγάλα κεφάλια εκεί. Σε μια φάση ο τύπος με το μούσι μιλούσε για ένα φάρμακο που πρέπει να δίνεται στους ανθρώπους που έχουν ως ένα από τα συμπτώματα την έντονη επιθυμία για γλυκά. Μιλούσε κι ερχόταν προς τη μεριά μου στο διάδρομο. «Μπορείτε να σκεφτείτε ένα λόγο που μπορεί κάποιος να έχει επιθυμία για γλυκό?» ρώτησε. Ασυναίσθητα, επειδή ήταν δίπλα μου κι επειδή είχε κι αυτός μούσι όπως εγώ και νόμισα ότι ήταν cool, του απάντησα. «Κάποια διαταραχή στο μεταβολισμό ίσως». Είτε το είπα, είτε δεν το είπα... Την ιατρική αυτή άποψη την απέρριψε αμέσως κι αντ’αυτού άρχισε και μίλαγε για «γλυκούς» χαρακτήρες και «καλοσυνάτους» ανθρώπους.

Του δείχνεις το φεγγάρι και δεν κοιτάει ούτε το δάχτυλο ούτε το φεγγάρι. Κοιτάει το σύννεφο! Είναι σαν να ρωτάει κάποιος: «Ο Γιαννάκης έχει 40 σοκολάτες και τρώει τις 36. Τι έχει ο Γιαννάκης τώρα?». Ο άσχετος θα απαντήσει ότι ο Γιαννάκης έχει 4 σοκολάτες, ο γιατρός όμως θα απαντήσει ότι ο Γιαννάκης έχει γαμημένο διαβήτη! Αυτή η απάντηση του μουσάτου ήταν τόσο εκτός θέματος όσο αν έλεγες στην κοπέλα σου «πάρε μου μια πίπα», αυτή σου απαντούσε «δε μπορείς να είσαι λίγο πιο ρομαντικός?» κι εσύ της έλεγες «πάρε μου μια πίπα στη βροχή». Περισσότερο νόημα έχουν οι συζητήσεις ενός ψυχοπαθή με τις φωνές που ακούει, παρά μια συζήτηση με τον μουσάτο τύπο.

Όσες ώρες ήμουν εκεί μέσα και άκουγα τις διαλέξεις πουθενά δεν είδα charts, διαγράμματα και μελέτες. Να σου δείξουν ρε παιδί μου ότι στους 1000 θεράπευσαν 800. Τίποτα. Όλη η ομοιοπαθητική στηρίζεται στο «ξέρω έναν που πήρε το τάδε φάρμακο κι έγινε καλά». Καμία μελέτη, καμία στατιστική, καμία έρευνα.

Το εντυπωσιακό ήταν πως το ακροατήριο άκουγε προσηλωμένο. Όλοι εκεί μέσα επιστήμονες, γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι και κανείς να μη σηκώσει το χέρι και να ρωτήσει: «Πώς γνωρίζετε ότι το τάδε φάρμακο θεραπεύει τη διάρροια? Πού το βασίζεται?». Καμία αντίδραση.

Ευτυχώς άλλοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν αντιδράσει .Στις 30 Ιανουαρίου 2010 στην Αγγλία στις 10:23 ακριβώς 400 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα Boots μια μεγάλη αλυσίδα που μεταξύ άλλων πουλάει και ομοιοπαθητικά φάρμακα και πήραν overdose από μια μεγάλη γκάμα ομοιοπαθητικών φαρμάκων, θέλοντας να αποδείξουν ότι δεν πρόκειται να πάθουν απολύτως τίποτα. Τι έγινε? Δεν έπαθαν απολύτως τίποτα! Αποτέλεσμα που αντιβαίνει στις αρχές της ομοιοπαθητικής που υποστηρίζει πως αν είσαι υγιής και πάρεις ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο θα σου προκαλέσει το σύμπτωμα του φαρμάκου που υποτίθεται ότι θεραπεύει. Άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε. Το νούμερο 10.23 δεν ήταν τυχαίο, είναι ο αριθμός του Avogadro που τον χρησιμοποιούν οι χημικοί για να υπολογίσουν τον αριθμό των mol σε κάθε διάλυμα. Τα πράσινα γράμματα είναι το link.

Για να γκρεμίσω έστω και την παραμικρή σου αμφιβολία για τον αν η ομοιοπαθητική έχει αποτέλεσμα, μάθε ότι έχει στηρίξει όλη της την καριέρα σε ένα και μοναδικό πράγμα: το placebo effect. Το placebo effect είναι κάτι στο οποίο η ιατρική επιστήμη δίνει πολύ μεγάλη σημασία. Ο άνθρωπος καμιά φορά μπορεί να θεραπευτεί από μόνος του απλά και μόνο επειδή πιστεύει ότι παίρνει ένα φάρμακο που θα τον κάνει καλά. Αυτό είναι ευρέως αποδεκτό από όλη την επιστημονική κοινότητα. Μερικές φορές το να κάνεις τον ασθενή να πιστέψει ότι θα θεραπευτεί είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια τη θεραπεία.

Όταν γίνονται δοκιμές ενός φαρμάκου ακολουθείται η εξής διαδικασία. Θες να δοκιμάσεις ξέρω γω ένα φάρμακο για τη διάρροια? Παίρνεις 1000 ασθενείς με διάρροια. Στους 500 χορηγείς το φάρμακο και στους άλλους 500 χορηγείς το placebo που είναι ένα δήθεν φάρμακο χωρίς καμία δραστική ουσία, μια απλή καραμελίτσα δηλαδή, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν. Και οι 1000 ασθενείς νομίζουν πως παίρνουν φάρμακο για τη διάρροια. Αν στους πρώτους 500 θεραπευτούν οι 400, ενώ στους υπόλοιπους 500 (placebo) θεραπευτούν μόνο οι 70 τότε το φάρμακο λειτουργεί. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται ΠΑΝΤΑ από όλες τις φαρμακευτικές εταιρίες, η σύγκριση με ένα placebo ανύπαρκτο φάρμακο γίνεται κάθε μα κάθε μα κάθε φορά όταν δοκιμάζεται ένα φάρμακο. Τόσο μεγάλη σημασία δίνει η επιστήμη στο φαινόμενο placebo.

Όλες μα όλες μα όλες οι παρουσιάσεις νέων φαρμάκων είναι γεμάτες από τέτοια διαγράμματα, όπου συγκρίνεται η δράση του φαρμάκου έναντι ενός placebo.

Στο placebo effect βασίζονται ΟΛΕΣ οι εναλλακτικές θεραπείες. Η πίστη του ανθρώπου ότι μπορεί να γίνει καλά καταπίνοντας το χάπι, φιλώντας την εικόνα, πίνοντας το γιατροσόφι ή κάνοντας μια προσευχή, αυτή είναι που ίσως τον θεραπεύσει. Επιπλέον εκτός από το placebo οι μαρτυρίες υπέρ της ομοιοπαθητικής βασίζονται επίσης και στην επιλεκτική και λανθασμένη απόδωση των συμπτωμάτων στο ομοιοπαθητικό φάρμακο, δηλαδή ο ασθενής βλέπει καλυτέρευση και την αποδίδει στο γιατροσόφι ενώ στην ουσία η ασθένεια πέρασε από μόνη της ή πέρασε σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική θεραπεία που λάμβανε παράλληλα.

Αν είσαι λίγο καχύποπτος μπορεί να με ρωτήσεις: «Κι εσύ τι ζόρι τραβάς ρε phantom? Σου παίρνουν τους πελάτες και θίχτηκες? Μπορεί όντως να μην κάνουν τίποτα τα φάρμακα της ομοιοπαθητικής, αλλά τουλάχιστον δε βλάπτουν με τις παρενέργειές τους όπως αυτά της συμβατικής ιατρικής. Οι γιατροί για παράδειγμα γράφουν αντιβιώσεις με το κιλό και τώρα έχουμε καταλήξει να συζητάμε ότι μάλλον έχουν δημιουργηθεί νέα εξελιγμένα μικρόβια ανθεκτικά στις αντιβιώσεις. Τουλάχιστον τα ομοιοπαθητικά δεν έχουν παρενέργειες και μπορεί όπως έγραψες να σε κάνουν μέσω της πίστης και του placebo effect να γίνεις καλά. Πού είναι το κακό?». 

Αν σκέφτηκες έστω και ένα από τα παραπάνω τότε μαγκιά σου γιατί δε δέχεσαι σαν θέσφατο ό,τι λέω, αλλά το επεξεργάζεσαι. Τη σημερινή εποχή πρέπει να έχεις κριτική σκέψη και να αμφισβητείς όλες τις αυθεντίες που εμφανίζονται μπροστά σου. Αλλά motherfucker η ομοιοπαθητική ΒΛΑΠΤΕΙ και θα σου το αποδείξω. 

Δε θα μιλήσω καν για τα λεφτά που ζητάνε για τα υπερ-κοστολογημένα «αραιωμένα» νεράκια τους. Αφήνοντας στην άκρη την οικονομική εκμετάλλευση ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολύ βαθύτεροι.

Αν ένας ασθενής αγνοήσει τη συμβατική ιατρική θεραπεία και στραφεί στα "νεράκια" και τις "καραμελίτσες" των ομοιοπαθητικών τότε μπορεί να καθυστερήσει την αναγκαία θεραπεία κι αυτό να αποβεί μοιραίο. Ένας καρκίνος να εξελιχτεί. Μια λοίμωξη να υποτροπιάσει. Ένας καταθλιπτικός να μην πάρει τα αντικαταθλιπτικά του και να αυτοκτονήσει. Ένας ταξιδιώτης να προμηθευτεί ομοιοπαθητικά φάρμακα κατά της ελονοσίας (που δεν κάνουν τίποτα) και να κινδυνεύσει. Επαναλαμβάνω ό,τι βλέπεις με πράσινα γράμματα είναι τα link για του λόγου το αληθές.

Στο site What's the harm? μπορείς να βρεις μια λίστα ανθρώπων που έχουν πάθει μεγάλες βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας ομοιοπαθητικών γιατρών και φαρμάκων. Το site ισχυρίζεται ότι 368.379 άτομα έχουν πεθάνει, 306.096 έχουν τραυματιστεί και 2.815.931 δολλάρια έχουν χαραμιστεί εξαιτίας ανύπαρκτων ομοιοπαθητικών θεραπειών. Είναι πραγματικά σοκαριστικός ο αριθμός και οι περιπτώσεις των ατόμων που υπάρχουν σε αυτό το site.


Ψάχνοντας κι άλλο τη διεθνή ειδησεογραφία ανακαλύπτεις κι άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις δολοφονικής ανευθυνότητας από τους ομοιοπαθητικούς: μια γυναίκα πέθανε όταν ο ομοιοπαθητικός της τη συμβούλευσε να σταματήσει να παίρνει τη φαρμακευτική αγωγή για την καρδιά της, ένα μωράκι 6 μηνών πέθανε όταν οι γονείς του, ένας εκ των οποίων εξασκούσε την ομοιοπαθητική, αρνήθηκαν να του χορηγήσουν κανονικά φάρμακα.

Το πιο σοκαριστικό δεν το έχεις διαβάσει ακόμα. Παρανοικοί ομοιοπαθητικοί γιατροί έχουν δημιουργήσει κλινικές και παράνομα ομοιοπαθητικά ερευνητικά κέντρα σε περιοχές όπως η Τανζανία, ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να θεραπεύσουν το AIDS ενώ απορρίπτουν ανοιχτά και απροκάλυπτα την κανονική θεραπεία της ασθένειας! Εξαιτίας αυτής της πλύσης εγκεφάλου που κάνουν στον αμόρφωτο λαό και της επίμονης άρνησης να μην επιτρέψουν να δεχτεί κανένας θεραπεία υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει 300.000 άτομα!  

Ανάμεσα στους υποστηρικτές αυτών των δολοφόνων είναι και γνωστοί λεφτάδες όπως ο πρίγκηπας Κάρολος. Απορώ πώς γίνεται αυτές οι New Age εναλλακτικές πίπες να έχουν συνήθως υποστηρικτές τους ανθρώπους με λεφτά. Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα χρήματα και τον καμμένο εγκέφαλο?



Κάποια στιγμή το κορίτσι τελείωσε με το άλλο της σεμινάριο και ήρθε να με απαλλάξει. "Δεν αντέχω άλλο εδώ μέσααααα!" της φώναζα φεύγοντας. Στις δε σημειώσεις που της κράταγα είχα αφήσει σχολιάκια από δίπλα του στυλ WTF, lol, ΝΤΡΟΠΗ και άλλα τέτοια γιατί δεν άντεχα να μην εκδηλώσω την αγανάκτησή μου με κάποιο τρόπο. Το υπόλοιπο απόγευμα το περάσαμε σε ένα ταβερνάκι θάβοντας όλα τα άτομα που ήταν στο σεμινάριο και γενικά όλα αυτά που ακούσαμε. Αν δεν είναι αυτό αληθινή αγάπη, τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι. :)


Υ.Γ. Επιστήμονες πιστεύουν στην ομοιοπαθητική και βουλευτές του ΛΑΟΣ παίρνουν θέσεις σε υπουργεία...
Αρχίζω να πιστεύω ότι τελικά όντως ίσως έρθει το τέλος του κόσμου το 2012.

11 σχόλια:

Vicky είπε...

''Αν δεν είναι αυτό αληθινή αγάπη, τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι''
εγω θα μεινω σ αυτο το σχολιο γιατι ως γνωστον πολυ με συγκινουνε κατι τετοια!
επισης αν σε πιανανε εκει μεσα οτι εισαι ανθρωπος ''των αλλων''μαλλον εβλεπα να αναβιωνουν στιγμες μεσαιωνα και να λιθοβολουν εσενα!
Τις ομοιοπαθητικο μουφες ουτε καν μπορω να σχολιασω εχω και εγω τα ορια μου!

Κυάνεον Σέλας είπε...

Γεια σου Phantom!

Τις τελευταίες δυο βδομάδες, το σκέφτομαι κι εγώ μήπως τελικά έρθει το τέλος του κόσμου το 2012. Λες; :Ρ

Συμφωνώ με όσα πιστεύεις. Σχετικά με το placebo effect, η δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι πολύ μεγάλη και το κυριότερο, άγνωστη. Nobody knows τί ακριβώς "παίζει".

Αιθεροβάμων είπε...

"Όλοι εκεί μέσα επιστήμονες, γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι και κανείς να μη σηκώσει το χέρι και να ρωτήσει"

Όπως δε ρώτησες ούτε εσύ, may I add. Meaning, δεν παίζει το ενδεχόμενο, τουλ. για κάποιους ακόμα από τους παρευρισκόμενους, να βρίσκονταν εκεί καθαρά για λόγους "ανάγκης", όπως πχ εσύ ή κ το κορίτσι σου;

Καταλαβαίνεις, προσπαθώ απεγνωσμένα να υποτιμήσω, μέσα μου, το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας. :p

Ανώνυμος είπε...

μαλιστα...

ειναι και αυτοι μαλακες αλλα γραφεις και εσυ κατι μαλακιες επισης ανεπαναληπτες... ας αρχισουμε λοιπον:
1, το οτι καποιος σου κοτσαρει ενα διαγραμμα δεν σημαινει οτι ειναι αλαθητος
2, αν δε σου κοτσαρει διαγραμμα δε σημαινει οτι επισης ειναι λαθος
3, ολα ειναι θεμα μαρκετινγκ. πιστευω οτι η ομοιοπαθητικη ξεκινησε οπως καθε τι αλλο, με γνωμονα το placebo effect και μετα ειδαν οτι πιανει στα κοροϊδα και το μεγαλωσανε και το κανανε επιχειρησεις
4, τρωω 36/40 σοκολατες και δεν εχω διαβητη...τι λεει γιατρε?? θα το σκισεις το πτυχιο?
5, σε καθε περιπτωση πρεπει να στεκεσαι αναλογα...κοινως οσο θες να το παιξεις μεγαλογιατρος οταν ερχεται η γιαγια απο το κατσικοχωρι που πηγε βια 2α δημοτικου μιλας απλα ελληνικα για να σε εμπιστευτει και να σε καταλαβει πανω απο ολα...κατι που αυτοι το εμαθαν νωρις και εσεις ειστε χαϊβανια...δεν πειραζει θα μαθετε...
6, το κειμενο σου εχει ορθογραφικα τοσο σαν κειμενο οσο και σε καποιες λεζαντες...το διαγραμμα τι λεει? αμμορφωτος ή απλα δυσλεκτικος?
7, ο κοσμος πασχει απο υπερπληθισμο...με τοσα χημικα που ταϊζομαστε καπως πρεπει να φυγουμε...και αυτος ειναι ενας τροπος...να βλεπεις και τα θετικα στο ολο στορυ οχι μονο τα αρνητικα... ανακυκλωση ντοκ ανακυκλωση...
8, ειναι ασχημο να εχεις αρχες και να τις καταρριπτεις...δλδ να καθεσαι να θαβεις κοσμο αλλα να πηγαινεις να τραβας το κουπι τους για 2 ωριτσες... μαθε να κρατας τις αξιες σου ψηλα, γιατι ειναι το μονο tha defines you as a person :)

Lonely

phantom είπε...

Vickyyy από όλο το κατεβατό, μόνο στο συναισθηματικό βρήκες να σταθείς!:P Πρέπει να είσαι πολύ ρομαντική ψυχή.

Κυανόν Σέλας λες να καταστραφεί όντως ο κόσμος τελικά το 2012? Να ξέρω να πάρω δάνεια αν είναι, και να μην τα επιστρέψω ποτέ!:P

Αιθεροβάμων σίγουρα παίζει το ενδεχόμενο να βρίσκονταν εκεί αρκετοί από ανάγκη. Αυτούς δεν τους παίρνει η μπάλα. Αλλά ΠΑΡΑ πολλοί έδειχναν να συμφωνούν και να επαινούν τα όσα ακουγόντουσαν και αυτό με προβλημάτισε πιο πολύ απ'ολα.

Lonely καλά που άρχισες κι έβριζες για να μπω επιτέλους στο τρυπάκι να απαντάω πάλι σε σχόλια. Εσύ ή έχεις περίοδο αυτές τις μέρες ή έχεις αγοράσει ομοιοπαθητικά φάρμακα και πιστεύεις ότι σε έχουν βοηθήσει.:P Το κουπί το τράβηξα με χαρά γιατί πιστεύω ότι πριν κράξεις κάτι πρέπει να το ψάχνεις πολύ το πράμα. Και τι καλύτερο ψάξιμο από μια διάλεξη επί του θέματος. Για τα ορθογραφικά μου(τόσα χρόνια με διαβάζεις και πρώτη φορά επισημαίνεις κάτι τέτοιο -weird) να σε ενημερώσω ότι δε δηλώνω φιλόλογος, ότι οι τόνοι στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν για κάποιο λόγο κι ότι ο υπερπληθισμος γράφεται υπερπληθΥσμός. Αν πάντως εννοείς ορθογραφικό το beacause σε μια φωτο (με ένα γρήγορο πέρασμα εγώ και ο ορθογραφικός έλεγχος του WORD δε μπορέσαμε να βρούμε άλλο λάθος) δεν το έγραψα εγώ, είναι από κάτι funny pics που βρίσκω στο ίντερνετ και τις κοτσάρω όταν πιστεύω ότι ταιριάζουν με το κείμενο.
Και μιας και σε πέτυχα ξέρεις τι στον π@@τσο μπορώ να κάνω για να μην βλέπω ένα εκατομμύριο σπαμ σχόλια κάθε φορά που μπαίνω στη βόις?

Ανώνυμος είπε...

μου γυρισε το γονατο στο Kick και τα εχω παρει κρανιο...αλλα ισως περιμενω και περιοδο... ειδες ολα εχουν ενα σκοπο...καρμα αγαπη καρμα.. το πληθυσμος σε μαρανε το ντοκ οχι... :Ρ επισης αντε γραφε καθημερινα τονους αγγλικα και ελα πες μου εμενα μετα για τα Ελληνικα μου και τα δικα σου ;) ποσο μαρεσει αυτη η κουβεντα... δεν εχει αποστροφο να ξερεις :Ρ επισης εχεις γραψει και κατι παραπανω...αλλα βαριεμαι να παω να το βρω γιατι γραφεις πολλα.
εγω μπαινω συχνα πυκνα και τα σβηνω γινεται πλεον της πουτανας εκει μεσα...στα διαλα... δεν υπαρχει γιατρεια εκτος και αν βαλουμε τρικαλο να χακαρει...επισης μη μου λες ψεμματα...για το γκομενακι το εκανες επειδη αγαπας...ολα τα αλλα ειναι μουφες...

Lonely

Χαρά είπε...

Και γω στην τελευταία σειρά έμεινα! Μάλλον είμαστε περισσότεροι απ'όσο νομίζεις:P

Ανώνυμος είπε...

Η καταστροφή του δικού σου κόσμου θα έρθει το 2012!

Ευτυχώς γιατί για πολλούς άλλους όσα θα γίνουν είναι ευλογία.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να σε βρίσει κάποιος για να αξιωθεί να μας απαντήσει και καμιά φορά η μεγαλειότητα σου? Λεχρίτη!

Συμφωνώ με όσα γράφεις, σαν συνάδελφός σου την ομοιοπαθητική θα τη σύστηνα μόνο σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει κάποιο φάρμακο αλλά νιώθει ότι "έχει ανάγκη" να πάρει κάποιο φάρμακο. Δεν ξέρω αν με πιάνεις. Οπότε αντί για Mentos του δίνεις ομοιοpathetic και τον στέλνεις σπίτι του.

Φυσικά κι εγώ στάθηκα στην τελευταία φράση σου (όχι αυτά για το ΛΑΟΣ, αυτά για τις αγάπες). Είμαι πολύ Κατίνα? Ο λαός διψάει για την προσωπική ζωή του phantom! Μα τι εστί αυτό το "κορίτσι" πια?

Κάτια

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=HhGuXCuDb1U
Έτσι, για ν' ακούμε και κράξιμο μετά μουσικής!
Νάσια

phantom είπε...

lonely περαστικά! Όσο για την τελευταία σου φράση δε θα σε επιβεβαιώσω μην τυχόν και το διαβάσει και πάρει αέρα..:P

Χαρά χαχαχα κι εσύ Βρούτε? Κάντε γκρουπάκι στο facebook "Κι εγώ κόλλησα στη τελευταία φράση του phantom":P

Ανώνυμε WTF?

Κάτια αν δεν ακούσω τα μπινελίκια μου να έρθω στα ίσα μου δεν κάνω προκοπή.
Δεν ξέρω αν είσαι Κατίνα αλλά πιθανόν ναι!(από εκεί δε βγαίνει το Κάτια υποθέτω?):P

Νάσια βιντεάκι ε? Χμμμ 10 λεπτά βλέπω ότι είναι και φαίνεται ότι θα έχει φάση. Πάω να τσεκάρω!