13 Μαΐ 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2011 - Απάντηση στο θέμα της έκθεσης


"Ως ομιλητής σε ημερίδα που οργανώνει το σχολείο σου με θέμα τη χρήση του διαδικτύου, να αναπτύξεις τις απόψεις σου σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει το διαδίκτυο στη διάδοση της γνώσης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί δημιουργικά στο πλαίσιο του σχολείου."



*ανεβαίνω στο μικρόφωνο*

Φου φου ένα δύο, ένα δύο, ακούγομαι? (υποτίθεται ότι είμαι ομιλητής, όταν μπαίνεις στο ρόλο πρέπει να προσέχεις κάθε λεπτομέρεια)

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους παρευρίσκονται σήμερα στην ημερίδα που διοργανώνει το σχολείο μας. Είναι ιστορική μέρα η σημερινή μιας και είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που διοργανώνεται ημερίδα σε δημόσιο σχολείο. Δε μπορώ να σκεφτώ άλλο δημόσιο σχολείο που να έχει κάνει ημερίδα για το οτιδήποτε. Εκτός κι αν θεωρούνται ημερίδες οι χοροεσπερίδες, οι πενταήμερες και οι καταλήψεις. Τότε έχουμε κάνει πολλές.

Υποθέτω ότι στα μάτια των μεγάλων οι νέοι φαντάζουν μόνο σαν παράξενα κουρέματα πάνω από ακόμα πιο παράξενα ρούχα, με σκουλαρίκι στο ένα αυτί και κινητό στο άλλο, που χαϊδεύουν συνεχώς ένα πληκτρολόγιο κοιτώντας υπνωτισμένα μια οθόνη. Η εικόνα που έχει ένας μέσος άνθρωπος για τους νέους είναι ότι όλη μέρα την περνάνε στο Facebook, έχουν το attention span ενός χρυσόψαρου, δεν ψηφίζουν, προτιμούν να παίζουν video games αντί να διαβάζουν βιβλία, η γνώση τους περιορίζεται στην κατάταξη της αγωνιστικής του ποδοσφαίρου κι η εμπειρία τους από τη ζωή μετριέται σε level στο WOW.

«Η νεολαία έχει χαλάσει», «εμείς στην ηλικία τους δε φερόμασταν έτσι», «οι νέοι είναι κακομαθημένοι», «δεν ενδιαφέρονται για τίποτα» είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν όσοι συγκρίνουν τη  συμπεριφορά των νέων με τα δικά τους εφηβικά χρόνια. Μάλλον όλοι οι μεγάλοι πέρασαν τη δική τους παιδική τους ηλικία αριστεύοντας στο σχολείο, στον ελεύθερο χρόνο τους διάβαζαν τη βιβλιογραφία του Ντοστογιέφσκι, έσωζαν χελώνες καρέτα-καρέτα κι άκουγαν Μότσαρτ, ώστε να μη μπορεί κανένας νέος να συγκριθεί μαζί τους.

Οπότε τώρα σε μια εποχή που έξω ο κόσμος καίγεται και καταρρέει, ο νέος καλείται να μιλήσει σε μια υποθετική ημερίδα, από ένα υποθετικό μικρόφωνο, για το ίντερνετ. Ας μιλήσουμε για το ίντερνετ λοιπόν.

Κατηγορούν τους νέους ότι είναι όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή μιλώντας στο Facebook ή παίζοντας παιχνίδια. Τα παιδιά είναι όντα κοινωνικά. Θέλουν να επικοινωνούν, να μιλάνε με τους φίλους τους. Όταν οι γειτονιές έχουν γίνει επικίνδυνες, όταν φοβάσαι να κυκλοφορήσεις μετά τη δύση του ηλίου, όταν δεν τολμάς να περπατήσεις μέχρι το πάρκο γιατί πιθανότατα θα γυρίσεις σπίτι χωρίς κινητό ή πορτοφόλι, τότε είναι λογικό ο νέος να κλειστεί μέσα και όσο ο γονιός ψυχοπλακώνεται από τις ειδήσεις, το παιδί να πλακωθεί στα poke συνομιλώντας με τους φίλους του στο chatroom.

Τα παιδιά θέλουν να παίζουν. Όταν έχεις εξαφανίσει τις αλάνες, όταν άλλες παιδικές χαρές είναι εγκαταλελειμμένες και σκουριασμένες τόσο ώστε να στέλνεις το παιδί στις κούνιες και μετά να χρειάζεται αντιτετανικό ορό ή θεραπεία για ηπατίτιδα από τη σύριγγα που πάτησε, τότε ο νέος θα κάτσει μέσα και θα παίξει από την ασφάλεια του σπιτιού του. Εσείς παίζατε ποδόσφαιρο στις αλάνες, εμείς παίζουμε μέσω της οθόνης.

Οι νέοι έχουν κατηγορηθεί ότι είναι επαναστάτες του καναπέ γιατί επαναπαύονται στο να κάνουν μόνο join ανά χιλιάδες σε σελίδες διαμαρτυρίας στο facebook. Γιατί αυτό να είναι χειρότερο από τις απλές δηλώσεις που κάνετε εσείς ότι «εκφράζετε την αγανάκτησή σας και καταδικάζετε τα γεγονότα»?

Θέλετε να μάθετε τις υπηρεσίες που προσφέρει το διαδίκτυο στη διάδοση της γνώσης? Μας βοηθά να μην εξαρτώμαστε για την ενημέρωσή μας από τους πουλημένους δημοσιογράφους-φερέφωνα, που γράφουν τα πληρωμένα άρθρα τους στις ξεπουλημένες φυλλάδες ή παπαγαλίζουν τα τρομολαγνικά σενάρια στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αντί να βλέπουμε μόνο καμένα περίπτερα κι αναποδογυρισμένους κάδους με υπόκρουση το κυβερνητικο-οπαδικό σπικάζ της Όλγας Τρέμη, βάζουμε στο repeat το βίντεο στο youtube με το μπάτσο που βαράει το φοιτητή. Το διαδίκτυο βοηθά να κλικάρεις σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να ενώσεις τη φωνή σου με του Πορτογάλου, του Αργεντίνου ή του Άραβα, να ξεδώσεις γράφοντας σε ένα blog, σε ένα twitter. Τρέμω από φόβο αν η μοναδική πηγή πληροφόρησής μας ήταν η Όλγα Τρέμη. (see what I did there?)

Θέλετε να αξιοποιηθεί δημιουργικά το ίντερνετ στο πλαίσιο του σχολείου? Τότε μην κάνετε υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά και προαιρετική την Πληροφορική!

Ενθαρρύνετε τη χρήση του ίντερνετ και την έκφραση απόψεων μέσα από αυτό και μην το δαιμονοποιείτε επειδή απλά και μόνο δε μπορείτε να το ελέγξετε και να το λογοκρίνετε.

Ξανανοίξτε τα σχολεία που κλείσατε.

Βάλτε free wi-fi στα σχολεία και στις πλατείες.

Χρησιμοποιήστε το μισθό των βουλευτών για να πάρετε υπολογιστές στους μαθητές.

Εσείς φέρατε τα παιδιά σε αυτή την κοινωνία. Κι αν αυτά επιλέγουν να κάνουν zone out κλείνοντας τα αυτιά τους με ακουστικά, απασχολώντας τα μάτια τους χαζεύοντας σε οθόνες και τα χέρια τους χτυπώντας πληκτρολόγια, τότε σημαίνει ότι κάτι κάνατε στραβά. Μπορεί το ίντερνετ να είναι χρήσιμο εργαλείο για τη διάδοση της γνώσης και της ενημέρωσης, αλλά σε αυτή την ανυπόφορη χώρα αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το ίντερνετ έχει γίνει αποκούμπι και παρηγοριά για να ξεχαστεί το μυαλό και να εκτονώνεται το πνεύμα.

Σήμερα μιλάμε και σκεφτόμαστε για το ίντερνετ, το «ασφαλές» θέμα που διάλεξαν οι σοφοί του υπουργείου παιδείας για να μη βρει αφορμή κάποιος νέος να θίξει στο γραπτό του αυτό το μπάχαλο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι κοινωνία. Κάποιο θέμα έπρεπε να βρεθεί… όπως κι από κάπου πρέπει να ξεκινήσει μια επανάσταση. Ας ξεκινήσει από το ίντερνετ.

*κατεβαίνω από το μικρόφωνο*

*βαριεστημένα τυπικά χειροκροτήματα*



16 σχόλια:

Froghall είπε...

1. to gegonos oti exeis topothetisei ton eauto sou sta neoudia ontos simainei oti kati den paei kala :P :P
2. to internet einai kai kako... exei pollous anthropous pou de sou prosferoun gnosi para mono diaploki, doloplokia klp klp klp... mi ta thimithoume ta tis AV tou parelthontos... pou itan kai apla skinika, gia na mi mpo se themata pornografias, paidofilias klp klp klp...

giati blepeis o kirios me tin kaparntina fainotan apo makria oti itan malakas... o kirios pou emfanizetai san 18ara pitsirika me megala bizia kai to hallo gia hobby prota tha sou gamisei to mialo kai meta mallon kai esena asxima :( :( kai distixos tha fanei otan tha einai pia poli arga...

oraio pragma pantos na exoun free wi-fi pantou!! epibaletai pleon!

sourgelaki είπε...

agapite mou doc mou arese polu to keimeno sou...fantazomai kapoios apo tous upopsifious tha tolmise na pei kati tetoio....

dn kserw omws oute esu pws tha bathmologiosoun oute o mathitis...

einai wraio na grafeis me tin orimotita twn 10 (:PP) xronwn pou se xwrizoun apo tis panellinies...
kai bebaia me ti sigouria oti dn krinetai "h zwi" sou apo kathe malaka diorthwti...

Elisa Day είπε...

*clap clap*
(Το θέμα που έβαλαν στην έκθεση εν έτει 2011 είναι οι υπηρεσίες του διαδικτύου στη διάδοση της γνώσης; Welcome to fifteen years ago...)

phantom είπε...

froghall-lonely 1.loooool!!!
2. καθετι έχει την κακή και την καλή του πλευρά. Το ιντερνετ επειδή παρέχει πρόσβαση στον καθένα και πλήρη ανωνυμία ή ψευδωνυμία θέλει τεράστια προσοχή. Γιατί χωρίς να το ξέρεις μπορεί να βρεθείς ξαφνικά με έναν serial killer μες στο σπίτι σου ο οποίος στο chatroom δήλωνε σαν χόμπι να βοηθάει παιδάκια στην Αφρική κι είχε σαν avatar τους κοιλιακούς του Μπραντ Πιτ, ενώ στην πραγματικότητα περιμένει πότε θα συναντηθείτε για να σε τεμαχίσει, να σε βράσει και να σε πιεί σε σούπα!

sourgelaki αν βαθμολογιόμουν για πανελλήνιες δε θα τολμούσα να τα έγραφα αυτά, μην κοροιδευόμαστε. Άλλη μια απόδειξη πόσο το εκπαιδευτικό σύστημα φυλακίζει τα μυαλά, αντί να τα ανοίγει. Καλή επιτυχία στον αδερφό σου!

Elisa Day το υπουργείο παιδείας ήταν ανάμεσα στο "γράψτε πόσο η ανακάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αλλάξει τη ζωή σας", στο "αυτοκίνητο: θα αντικαταστήσει άραγε τις άμαξες?" και στο "οι υπηρεσίες του διαδικτύου στη διάδοση της γνώσης", οπότε προτίμησαν το τρίτο.
Υπουργείο Παιδείας, πάντα επίκαιρο (not!).

fairy είπε...

σε παρακολουθώ αρκετά μεγάλο διάστημα.. είναι η πρώτη φορά που αισθάνθηκα πραγματικά ότι έπρεπε να σου γράψω congrats για το κείμενο που έγραψες (όχι ότι τις άλλες φορές δεν είναι ωραία..απλά σήμερα έπρεπε να το γράψω κιόλας).. δεν φαντάζεσαι πόσο με εκφράζουν τα λόγια..

Tanila είπε...

το ινερνετ ειναι για πορνό
και για μπλογκ
μονο

Vivian είπε...

χαλαρά βάζω άριστα στο γραπτό σου Billy, ελπίζω να πας καλά και στα υπόλοιπα μαθήματα..

Πέραν της πλάκας, δεν έχεις άδικο τα έχουν ξεσκίσει όλα εκεί έξω, τρέμω την ώρα και τη στιγμή που θα γίνω μάνα. Προσωπικά ήμουν τελείως πρόβατο στο σχολείο, αν ήξερα την αλήθεια θα ήμουν αναρχική και βάλε.

Ανώνυμος είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο......όμως.....ακούει κανείς;
ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ εσείς μεγάλοι στις καρέκλες κι όχι μόνο ακούτε.....δεν νομίζω.....
θα περάσουμε πάλι για άλλη μια φορά απο το λούκι των εξετάσεων δίχως νόημα;;;!!!
Σου στέλνω την καλημέρα μου
Φρόσω

Mandoctor είπε...

respect συναδελφε, εξεφρασες σκεψεις πολλων εκει εξω... BTW, τα κειμενα σου δεν υπαρχουν!!

Ενας σχετικα νεος follower..

Ανώνυμος είπε...

paidia xalarwste me tous serial killer!mhn epikentrwneste se auta..opoios exei ena stoixeiwdh IQ de ka8etai na gnwrisei apo konta opoion tuxaio gnwrisei mesw internet!k opoios goneas me epishs stoixeiwdh IQ frontizei to paidi tou na mh xrhsimopoiei to internet gi auto to logo!eutuxws uparxoun akoma ta dhmosia(o 8eos na ta kanei vevaia alla tespa) sxoleia opou to paidi exei pampoles eukaires na kanei pampolous filous.o filos mas edw apla prospa8ei na dwsei stous goneis na katalavoun oti ta exoun kanei oligon ti skata k de mas exoun afhsei polles epiloges gia swsth ekmetaleush tou eleu8erou xronou mas...oute polles eukairies gia PRAGMATIKH ELEU8ERIA LOGOU!as epikentrw8oume loipon ligo s auto to kommati...o skopos tou filou fantazomai den na uposthri3ei to internet wste na xw8oume xwris tupseis oloi se auto...alla na anoi3oun oloi ta matia tous kai na doun poso skata einai o kosmos MPAS k to kaluterepsoume ligaki wste na 3EFUGOUME apo thn EUKOLH LUSH pou legetai INTERNET...

Unknown είπε...

Sunadelfe, oxi bariestimeno alla dinato xeirokrotima tha sou rikso! To keimeno sou ekfrazei tin elliniki pragmatikotita (dustixos)...Tin epoxi pou to internet exei mpei gia ta kala sti zoi mas, einai dinaton emeis na nostalgoume akoma tin epoxi tis anakalupsis tou ilektrikou lamptira???Fusika kathe anakalupsi exei kaki kai kali xrisi. Profanos! Ena nusteri mporeis na to xrisimopoiiseis gia na kaneis kalo (ok alli megali kouventa auto :P ean eisai me tin sexta ton pathologon :P) alla mporeis na to xrisimopoiiseis gia na sfakseis ton allon! Min demonopoioume to diadiktio apla kai mono epeidi den mporoume na to katalavoume! Kai profanos oi neoi prepei na bgainoume ekso kai na get a life (oxi pou kai pou, alla panta) alla as min ksexname oti pleon oi epanastaseis ton kairon ksekinisan apo to diadiktio...Blepe Aiguptos kai Suria...ok kapoios mporei na pei oti upokinountai apo amerikanika sumferonta klp klp klp...nai nai ok...ALLA APO POU KSEKINISAN????

noic είπε...

loipon..katarxas na po gia to keimeno-apantish sou file..aplos ta spaei!egw twra dinw panelinies alla ton epal..an epefte kai to eixa dei 9a to ekana ena copy kai 9a to egrafa..e3alou thn gnwmh sou se rwtaei!swsta?1 auto kai deutero na po gia ta sxolia pou eida..paidia autoi pou lete oti to internet krivei kindinous kai sirial killer to fb kai ta mpla mpla mpla..auto enoeite gt zoume sto 2011 thn epoxh tis diaf8oras kai tou simferontos to 9ema einai na prosexeis esy o idios kai na exeis to maulo sou sto kefali..(to pano)gt na kaneis add sto facebook kapion pou den 3ereis?kai enas filos eipe se ena sxolio auto ->αν βαθμολογιόμουν για πανελλήνιες δε θα τολμούσα να τα έγραφα αυτά, μην κοροιδευόμαστε. Άλλη μια απόδειξη πόσο το εκπαιδευτικό σύστημα φυλακίζει τα μυαλά, αντί να τα ανοίγε<- exei apolito dikio!vlepete?tipota den einai tuxaio!ola gia kapio logo exoune ginei..pou o pitsirikas simera ka9ete olh mera sto facebook kati 9a ton epirease..auta ta liga apo emena ;) xax..

Αγάπη είπε...

Μετανιώνω που δεν έγραψα αυτό το κείμενο στην Έκθεση. :P
Ρισπέκτ!

Unknown είπε...

What the fuck did you do στη φόρμα δημοσίευσης σχολίων και πρέπει να κάνουμε κλικ σε δύο πράγματα για να μπορέσουμε να σχολιάσουμε;
FIX IT.

Να ξεκινήσω όπως πάντα το σχόλιό μου λέγοντας κάτι άσχετο: Είναι πολύ creepy που είδα την ημερομηνία που απάντησες στα πρώτα σχόλια και μετά τη σημερινή για να δω πόσο καιρό έχεις να μπεις; Μετά όμως σκέφτηκα ότι η τελευταία φορά που μπήκες είναι ουσιαστικά η ώρα που δημοσιεύτηκε το τελευταίο σχόλιο, άρα έχεις να μπεις ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ; Ή απλά δεν είχες σχόλια από τότε.
Τρόμαξες;
Μην ψάχνεις τα συρτάρια με τα εσώρουχα σου. Τα έχω πάρει όλα.

...και τώρα στο ψητό.
Καταρχάς να πω πως καθώς διάβαζα το κείμενό σου και σε παρακολουθούσα με τόσο επιμονή να υποστηρίζεις το διαδίκτυο, περίμενα ότι σε λίγες γραμμές παρακάτω θα έγραφες κατι του στυλ "ΧΑ! SUCKERS! Nομίζατε τα λέω σοβαρά όλα αυτά; Καιρός να σηκωθείτε από τους καναπέδες γιατί ο κώλος σας έγινε πιο επίπεδος από το τηγάνι μου!"
Όμως όχι, εσύ όντως υποστηρίζεις το διαδίκτυο. Κάτι όντως δεν πάει καλά τελικά.
Εγώ, η κολλημένη ιντερνετικιά, δηλώνω πως το ΙΝΤΕΡΝΕΤ είναι ναι μεν πάρα πολύ χρήσιμο και εξέλιξη της τεχνολογίας και όλα τα σχετικά, αλλά σε καμία περιπτωση δε θα το υποστήριζα στην έκθεσή μου. Αλλά η ώρα είναι 3.30 και βαριέμαι πολύ να υποστηρίξω την άποψή μου. Αυτό που θα πω είναι πως με τρόμαξες με τα πορτοφόλια και τα κινητά και τους κλέφτες και δε θα καταφέρω να κοιμηθώ ήρεμα το βράδυ. ΤΗΑΝΚ ΥΟU!
Α! Εκεί που λες για τους νέους που δεν ψηφίζουν, είναι ΑΤΟΠΟ γιατί τα παιδιά στο σχολείο(μιας και σε μαθητές απευθύνεσαι) δεν μπορούν να ψηφίσουν ακόμα και άνετα κάποιο θα μπορούσε να σου πει "ΚΑΤΣΕ ΡΕ ΦΙΛΕ! Αφού και να θέλαμε δε θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε". Fail there. Failed epic-ly. Better give up. Μετά θα ακολουθούσε καζούρα για το ότι και εσύ που ψηφίζεις τι κατάλαβες, 8 χρόνια και ακόμα να πάρεις πτυχίο και τα σχετικά (αν δεν κάνω σχόλιο για το πτυχίο σου δεν αντέχω, με ξέρεις!).

Εγώ λοιπόν, αντίθετα με τα πρόβατα τους θαυμαστές σου, θα διαφωνήσω και ΝΑΙ θα χειροκροτήσω βαριεστημένα, αν αξιωθώ να σηκώσω το κεφάλι μου από τον υπολογιστή, μιας και μου έβαλες free wifi και στο προαύλιο. ΤΗΑΝΚS ένας ακόμα λόγος να κάνω κοπάνα από το μάθημα!

ΚΑΙ ΝΑΙ εμένα ο μπαμπάς μου διάβαζε Ντοστογιέφσκι. (δεν το 'κανε απλά ήθελα να κάνω πιο δυνατή την επιχειρηματολογία μου).

Αυτά είχα να πω... νομίζω. Αν έχω συνακτικά-ορθογραφικά, φταίει το ότι δεν ξαναδιάβασα το σχόλιο γιατί βαριέμαι (και το ότι είμαι αγράμματη).


ΜΠΑΙΙΙ!

Ανώνυμος είπε...

Συντακτικά

Ευτυχια είπε...

Πολυ ωραιο και σωστο το κειμενο και η αποψη την δεχτηκαν ομως οι ελεγκτεσ η το εκοψαν γιατι ξεφευγε απο τα ορια τους?