12 Μαΐ 2010

Ένα Mixtape – δοκιμασία για ζευγάρια



Σόρι αν ακουστώ σαν ξεμωραμένος γέρος συνταγματάρχης που αναπολεί τα ένδοξα νεανικά του χρόνια καθώς οδεύει αργά και σταθερά προς τον τάφο, αλλά έκανα μια εκκαθάριση σε κάτι παλιά πράγματα στο εξοχικό και βρήκα κάτι mixtape κασέτες που γράφαμε μικροί και ξύπνησαν αναμνήσεις. Ξέρω πως δε σε νοιάζει αλλά μου ήρθαν στο μυαλό οι μέρες που το να γράψεις σε κάποιον μια κασέτα C90 με τραγούδια δικής σου επιλογής ήταν μια σημαντική στιγμή που ένωνε κάθε είδους σχέση.
Έγραφες μια συλλογή από τα αγαπημένα σου τραγούδια, με μερικούς «αστείους» ήχους ή τραγούδια ενδιάμεσα σαν inside jokes για τους φίλους σου και μετά περνούσες την υπόλοιπη μία ώρα να σημειώνεις τους τίτλους και τα ονόματα των καλλιτεχνών στην λευκή εσωτερική καρτούλα από πίσω, η οποία σχεδόν ποτέ δεν είχε αρκετό χώρο για να τα χωρέσει όλα εκτός κι αν έγραφες με μικροσκοπικά κεφαλαία γράμματα  λες και φτιάχνεις χειροποίητη εφημερίδα για μυρμήγκια με πρεσβυωπία. Χρειαζόταν προσπάθεια και υπομονή. Είχε τόση αξία όσο και τα πλεκτά τα οποία έβγαζαν τα μάτια τους να πλέκουν οι γιαγιάδες μας. Έδειχνε ότι νοιάζεσαι.
Το να κάνεις ένα mixtape για φίλους ήταν κάτι σχετικά εύκολο. Τα πρώτα mixtapes μου τα είχε γράψει ο swift και περιείχαν σίγουρα Nirvana, μετά οι συμμαθητές Μ. κι ο Β. των οποίων ήταν τίγκα στους Megadeath και Cannibal Corpse, ενώ το πιο πολυπαιγμένο ήταν του Dreiko που μου το είχε γράψει λίγο πριν φύγω για τη ξενιτιά της Λάρισας να σπουδάσω. Μπορεί να μην το θυμάται καν, αλλά είχε μια συλλογή από μεταλιές κι επειδή ήταν το μοναδικό mixtape που είχε επιβιώσει από τις εκδρομές του λυκείου, αυτή η κασέτα ήταν η συντροφιά μου τους πρώτους μήνες στη Λάρισα, όπου δεν είχα τίποτα άλλο για παρέα εκτός από την τηλεόραση, ένα ραδιοφωνάκι, το mixtape του Dreiko και την παντρεμένη γειτόνισσα απέναντι που ξεντυνόταν με τις κουρτίνες ανοιχτές.
Από την άλλη το να κάνεις ένα mixtape όχι για φίλο, αλλά για κάποια που ήθελες να δεις γυμνή ήταν άλλη υπόθεση. Απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς νευροχειρουργού. Ξεκίνα με κάτι αληθινά γλυκανάλατο και ρομαντικό (Αλκίνοο Ιωαννίδη ας πούμε και το χιλιοφορεμένο «Θα΄μαι κοντά σου όταν με θες»-όλοι το έχουμε αφιερώσει σε κάποια, δεν παίζει) και κατά πάσα πιθανότητα θα σε χαρακτήριζε ξενέρωτο. Αν έκανες το αντίθετο, αν ξεκινούσες ας πούμε με ένα ραπ τραγούδι όπου ο τραγουδιστής διηγείται 5000 πράγματα που μπορεί να κάνει με το πέος του στον «ass» μιας «bitch» θα την έχανες δυο φορές πιο γρήγορα. Αν διάλεγες τραγούδια που δεν είχαν κανένα ερωτικό υπονοούμενο αλλά έδειχναν το ευρύ φάσμα του ψαγμένου εκλεκτικού γούστου σου στη μουσική κι έβαζες μέσα από Michael Jackson μέχρι ένα 20-λεπτο «λατρεμένο από τους κριτικούς» ηλεκτρονικό έπος που θα ακουγόταν λες και χτυπάνε ένα γιγαντιαίο μεταλλικό γουρούνι με βρεγμένο χρυσό οδηγό καθώς ένα σπασμένο συνθεσάιζερ ζητά οδηγίες για το εργοστάσιο κονσερβών, τότε η κοπέλα θα έτρεχε μακριά σου πιο γρήγορα κι από ντοπαρισμένο Κεντέρη.
Παρά τις δυσκολίες τους, τα mixtapes ήταν μια γλυκιά περιπέτεια. Μετά η τεχνολογία προόδευσε και τα πράγματα περιπλέχτηκαν. Τα πρώτα CD άρχισαν να εκτοπίζουν τις κασέτες. Τώρα το 50% των ατόμων μεταξύ 15 και 25 διοργάνωναν τα δικά τους πάρτι όπου αυτοί ήταν ο DJ της βραδιάς, το οποίο ήταν ακριβώς σαν να γράφεις ένα mixtape, χωρίς να χρειάζεσαι μια ώρα να γράψεις τους τίτλους στην καρτούλα από πίσω συν το ότι έπρεπε να δείχνεις ότι το παίρνεις πιο σοβαρά και να προσποιείσαι ότι είσαι cool.
Ξενέρα. Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα, όπου όλοι έχουν τα iPod τους και περιφέρονται τριγύρω με τα ακουστικά στα αυτιά σαν υπνωτισμένα ρομπότ. Οι μέρες των mixtapes είχαν παρέλθει.
Μπορεί και όχι όμως. Θέλοντας να ανεβάσω ένα τραγούδι στο blog, έψαξα διάφορα προγραμματάκια και ανακάλυψα το grooveshark. Αν δεν το γνωρίζεις είναι ένας συνδυασμός μεταξύ τζάμπα I-tunes και ιντερνετικό ραδιόφωνο. Είχα ακούσει καλά λόγια γιαυτό αλλά δεν έβλεπα προς τι ο ντόρος μέχρι που ανακάλυψα πως εκτός ότι μπορείς να κάνεις upload οποιοδήποτε τραγούδι, μπορείς επιπλέον να δημιουργήσεις μια playlist, να την κάνεις embed στο blog σου και να απολαύσουν κι οι άλλοι τις επιλογές σου. Είναι σαν να κάνεις μαζική παραγωγή mixtapes στο λεπτό, χωρίς να χρειάζεται να σου βγουν τα μάτια να σημειώσεις τους τίτλους από πίσω γιατί τους εμφανίζει αυτόματα. Οκέι μπορεί να ζητά το mail σου για login και να πετά καμιά διαφήμιση από δω κι από κει, αλλά hey, είναι απλό, γρήγορο και δείχνει να δουλεύει.
Αυτό σημαίνει ότι είμαι στην ευχάριστη θέση να προσφέρω σε σένα αγαπητέ αναγνώστη ένα mixtape με δικές μου προσωπικές επιλογές. Αφορά κυρίως τα ζευγάρια. Θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί:
Έρχεται καλοκαιράκι. Οι περισσότεροι θα ξεχυθείτε στις παραλίες προς αναζήτηση ενός όμορφου, ηλιοκαμένου συντρόφου ενώ οι υπόλοιποι θα απολαύσετε τον όμορφο ήλιο και τις βρώμικες θάλασσες με τον/ην ήδη υπάρχοντα σύντροφο.
Πώς όμως μπορείς να ξέρεις αν ο άνθρωπος απέναντί σου είναι το άλλο σου μισό και το πάθος σας θα μείνει αναλλοίωτο εις τους αιώνας των αιώνων? Μα φυσικά προσπαθώντας να κάνετε σεξ ενώ ακούτε με τη θέλησή σας αποκρουστική μουσική. Κι εδώ έρχομαι εγώ κι η playlist μου.
Κάποτε στα early 20s μου, απολάμβανα μια απρογραμμάτιστη έκρηξη «ενήλικης διασκέδασης» με μια κοπέλα, ενώ το ραδιόφωνο ήταν ανοιχτό στο background. Ξαφνικά η μουσική διεκόπη από ένα δελτίο ειδήσεων –συγκεκριμένα από ένα live αστυνομικό ρεπορτάζ όπου δυο γονείς παρακαλούσαν ανάμεσα σε λυγμούς και τρεμάμενες φωνές να επιστραφεί ο γιος τους που τον είχαν απαγάγει. Το κοκομπλόκο που έπαθα ήταν ανάλογο με το να κοιτάς το πρόσωπο της κοπέλας και να το βλέπεις να έχει μετατραπεί στη μουτσούνα της Άνγκελα Μέρκελ η οποία βγάζει αισθησιακά τη γλώσσα της και προσπαθεί να τη χώσει στο λαρύγγι σου. Χωρίσαμε 2 χρόνια αργότερα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι έφταιγε το ραδιόφωνο.
Το σύγχρονο mixtape ή playlist που δημιούργησα δεν περιέχει τίποτα τόσο τρομακτικό αλλά σίγουρα θα αποτελέσει μια κούρσα μετ’εμποδίων στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ερωτικό mood. Στο τέλος του ποστ είναι η playlist. Πιάσε τον/την αγαπημένη σου από το χέρι , χαμήλωσε τα φώτα, βάλε λίγο κόκκινο κρασί, άναψε κάποιο κερί κι ετοιμάσου να υποβάλλεις τα αυτιά σου στην πιο σκληρή δοκιμασία. Κάνε κλικ κάπου τριγύρω και λογικά θα αρχίσει να παίζει. Θα πρέπει να επιτευχθεί ολοκληρωμένη ερωτική συνεύρεση υπό τους παρακάτω ήχους. Το πρώτο ζευγάρι που θα καταφέρει «να τη βρει» ακούγοντας όλη τη λίστα θα κερδίσει ένα βραβείο or something. Καμία νίκη δε θα γίνει δεκτή αν δεν έχετε υποστεί όλη τη λίστα των τραγουδιών. Αν «τελειώσετε» πριν ολοκληρωθεί η λίστα, πατήστε pause να πάρετε ανάσες και να αναπληρώσετε τα υγρά και μετά ξαναρχίστε από την αρχή.
Αν όλα αυτά φαίνονται ακατόρθωτα και πιστεύεις ότι ζητάω πολλά τότε δηλώνω πως θα προσδώσω απεριόριστο σεβασμό και ηθική καταξίωση σε όποιο ζευγάρι αντέξει έστω να φιληθεί με ειλικρινές ζωώδες πάθος καθ’όλη τη διάρκεια του Hot Dog από Limp Bizkit (το πιο ερωτικό τραγούδι ever-περιέχει γύρω στα 50 fuck). Για αποφυγή απατεώνων, παρακαλώ να ανεβάσετε αποδεικτικό βιντεάκι στο youtube.
Δε θα είναι εύκολο. Αν καταφέρεις και το επιτύχεις όμως, τότε συγχαρητήρια: η αγάπη σας θα ζήσει στον αιώνα τον άπαντα. Σαν μπόνους μπορείς να διαλέξεις κάποιο από τα τραγούδια της λίστας για το γαμήλιο τραγούδι σου.
Και μετά θα παρακολουθήσεις τους καλεσμένους σου να ξερνούν ένας-ένας.

Υ.Γ. Όλα τα παρακάτω τραγούδια είναι personal favourites και σχεδόν όλα έχουν ανέβει σε διάφορες στιγμές στο blog, σαν μουσικό υπόβαθρο σε ποστ. Καλή ακρόαση!




10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε phantom, τι λες τώρα;;;; Αυτά είναι εύκολα. Δεν μπορείς να κάνεις σεξ με Pretty Fly (give it to me baby και τα σχετικά); Αβάδιστα και αβασάνιστα!
Ανασύρω όμως σκηνικό, με την τηλεόραση στο mute σε στιγμή ενήλικης διασκέδασης. Μέσα στην όλη μανούβρα ανοίγει η φωνή και σκάει ο Κωσταντάρας στο "ο τρελός τα χει 400" να τραγουδάει Ιτιά ιτιά. Εκεί να δω κάποιον να τον παραδεχτώ!
Πασχαλίτσα Τιμωρός

swift είπε...

Rape me για να στο φωνάζει η γκόμενα! Χα χα χα χα χα!

sourgelaki είπε...

pfff emena me kovw na sigotragoudw snow patrol (kai) to kalokairi....ara nomizw oi ratm would be just fine!no challenge to take...:P

Stilvi είπε...

Καλή μαγκιά αυτό το grooveshark. Αλλά δυστυχώς είμαι εκτός διαγωνισμού μια που έχω στειλεί τον φανταστικό μου γκόμενο για ύπνο. Φανταστικός as in ανύπαρκτος.
Φιλιά γιατρέ μου!

Dreiko είπε...

Ωχ ξεκινάμε.....

ΥΓ 1: Τα mixtape ήταν ότι κοντινότερο στο να είσαι DJ για ένα 15χρονο (της εποχής μας) που νοιαζόταν να γίνει DJ. Εμείς απλά ακούγαμε τα τραγούδια που μας αρέσανε...

ΥΓ 2: Εννοείται οτι το θυμάμαι ακόμα εκείνο το compilation που είχα κάνει. Πρέπει μάλιστα (είχα κάνει 2) να το έχω ακόμα κάπου στο αυτοκίνητο.

ΥΓ 3: Η παντρεμένη απέναντι έλεγε τίποτα ή έβαζες τις μεταλιές για να ξεχάσεις;

ΥΓ 4: Το να φτιάξεις ένα compilation που να αρέσει και σε άντρα και σε γυναίκα είναι περίπου τόσο δύσκολο όσο να οδηγήσεις ένα παιδικό ποδήλατο (για 6-χρονα) μιλώντας με το κινητό στο ένα χέρι και με το ένα πόδι στο γύψο.

ΥΓ 5: Αν κάποιος έχει κάνει κάτι απο τα παραπάνω θα ήθελα πολύ να το δώ!

ΥΓ 6: Το "Θα είμαι κοντά σου όταν με θές" μιλάει για κάποια που ΔΕΝ ήταν κοντά του όταν την ήθελε....Δεν ξέρω δείχνει οτι είσαι ξενέρωτος αλλά τάσεις φυγής δείχνει.

ΥΓ 7: Στο διαγωνισμό του playlist επιτρέπονται..... σόλο συμμετοχές; Πρέπει να διευκρινήσεις τα Contest Rules.

ΥΓ 8: Ξέρεις αν το ραδιόφωνο παίζει κάτι κουλό, μπορείς να κάνεις κάτι τρομακτικά αποδοτικό. Να το κλείσεις.....

ΥΓ 9: Δε ξέρω που θυμήθηκες το Dolphin's Cry, αλλά κάλά έκανες το τραγούδι τα σπάει ακόμα.

ΥΓ 9: Δε θα σχολιάσω για τα υπόλοιπα κομμάτια, αλλά πραγματικά θα ήθελα να δώ ποιός θα έβαζε για γαμήλιο τραγούδι το Hot Dog. Καλό θα ήταν να έχει και ένα καλό δικηγόρο διαζυγίων δίπλα του για κουμπάρο....

ΥΓ 10: Το αποδεικτικό βιντεάκι του διαγωνισμού δεν πάει στο Youtube, στο Youporn πάει.....

ΥΓ 11: Είπα να κάνω κάτι πρωτότυπο και αντί να "φάω" ένα νούμερο έβαλα ένα 2 φορές. Ναι είμαι καμμένος και μου αρέσει τί θέλετε εσείς;

ΥΓ 12: Και μετά το 2ψήφιο αριθμό ΥΓ καιρός να πάρω τον.... όχι μισό έχω ακόμα 1-2!

ΥΓ 13: http://www.erepublik.com/en/referrer/Polemidas
Για όποιον του αρέσει το παιχνίδι, είναι ενδιαφέρον υποκατάστατο του τι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις στο RL.

ΥΓ 14: Οκ νομίζω οτι τώρα τελείωσα. Είμαι ο Dreiko και στέρεψα απο ΥΓ (επιτέλους το ξέρω, αναπνεύστε τώρα).

Ανώνυμος είπε...

απρογραμμάτιστη έκρηξη «ενήλικης διασκέδασης»??? hahahahahah!!! theiko!!

na sou po oti eisai omos ligo adikos me autous pou tha to kanoun giati ta tragoudia tha tous einai mallon agnosta opote kai asinidita to mialo tha xathei apo to main purpose tou pragmatos giati tha prospathei na katalabei tous stixous ton tragoudion...to thema einai na baleis gnostes aidies tragoudia..

Lonely

Μάγισσα Κίρκη είπε...

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧ πανάθεμά σε με άκουσε όλη η γειτονιά πάλι, που τα θυμήθηκες όλα αυτά; Μεγαλειώδης ανάρτηση χαχαχαχα!

Υ.Γ.1 Πφ τί playlist και κουραφέξαλα; Άμα τηn επίμαχη στιγμή, ξαφνικά ακούσεις τέρμα διαφήμιση απ την του-βου "Γεια σας είμαι ο ζυμαρούλης της Πίτσμπουρι" κι εσύ συνεχίζεις χωρίς να χρειάζεσαι ανυψωτικό, σου βγάζω το καπέλο (ή το σώβρακο whatever!). :p
Υ.Γ.2 Το Rape me στο τέλος το έβαλες για να κόψει ο νικητής την κορδέλα; :p

Trikalos είπε...

Έλα ρε doc! Δώσε λίγη πρόκληση. Βάλε Μαλάμω να τραγουδάει "Έξω απ' τα δόντια", λίγο "Είπες θα 'σουνα πιστή, αλλά είχες εραστή"!
Πρέπει να ψάξω να βρω τα δικά μου mixtapes, να δω τι είχα κάνει κάποτε.
Α, ρε doc! Και μέσα στην τεχνολογία, και σε όλα τα δρώμενα μέσα είσαι! Άτσα και GrooveShark στο blog ο doc!

phantom είπε...

Πασχαλίτσα το Ιτιά Ιτιά θα ήταν ιδανικό soundtrack για πιο μπρουτάλ βουκολικές καταστάσεις, φάση αγρότης μόνος ψάχνει(κατσίκες...)!

swift χαχαχα, ακριβώς! Το έπιασες το νόημα!!! ;)

sourgelaki snow patrol είναι καλή φάση για πιο χαλαρές καταστάσεις, οι RATM είναι για πιο άγρια πράγματα!(σαδομαζο)

Stilvi too bad, πρέπει επειγόντως να βρεις κάποιον να δοκιμάσεις. Αν και δεν τον βλέπω να μένει πολύ μαζί σου αν υποστεί τέτοια άσματα στις προσωπικές σας στιγμές! We'll see.

Dreiko εσύ τελικά γράφεις ΜΟΝΟ υστερόγραφα? Αυτά αρέσουν στο λαό θα μου πεις.
Μέτρια η παντρεμένη απέναντι αλλά για τη φάση που ήμουν...
Αχαχαχαχαχα, solo συμμετοχές δε γίνονται δεκτές γιατί θα μου στέλνετε μετά λογαριασμό αποζημίωσης από καμμένες οθόνες, πληκτρολόγια που κολλάνε και βρεγμένα λάπτοπ.
Θα με τρελάνεις με τα κόλπα που κάνεις στα νούμερα των Υ.Γ.
Καλή φάση ο Πολεμίδας!

lonely έχεις δίκιο έπρεπε να βάλω κάποια άσματα πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα αλλά δε μπορούσα να βρω Κατμαν κι Έφη Σαρρή στο grooveshark! (για να βιώνατε το απόλυτο ξενέρωμα)

Μάγισσα Κίρκη ένα θα σου πω και θα το αφήσω ασχολίαστο, σε μια κοπέλα της άρεσε να με αποκαλεί ζυμαρούλη της Πίλσμπουρι! Η μπάλα δικιά σου...

Trikale που'σαι ρε μόρτη, χαχαχαχα Μαλάμω 4εβερ μαζί με γυναίκα ποδοσφαιρίστρια και Τουρίμ αισθησιακό. Έτσι φίλε τη γράπωσα την τεχνολογία από τα @@ και γκρουβεσάρκια να'ούμε κι απόλα έχει ο μπαξές!

sourgelaki είπε...

zymarouli tis Piltsboury( pws grafetaiiii:P)
theikoooooooooooooooooooo